Førsteinntrykk 2017: Portugal

Portugal tok en liten pause i fjor etter nok et skuffende resultat i 2015. Det har nå gått 21 år siden sist Portugal havnet i topp 10, da Lucía Móniz ble nummer seks i Oslo, deres beste plassering noensinne. De siste fire deltakelsene har endt med exit i semifinalen. Og ingen kan klage på at de ikke får deltatt i selve finalen, til det har sangene vært altfor dårlige. Men i år har det skjedd noe spesielt.

Årets Festival de Cancao ble arrangert med semifinaler i slutten av februar og med finale 5. mars. Det nasjonale TV-selskapet hadde invitert inn portugisiske låtskrivere til å skrive sanger til finalen, og låtskriverne fikk også velge artist. Luísa Sobral var en av låtskriverne som ble invitert, og hun lot broren sin synge sangen. Og Salvador Sobral gikk hen og vant med «Amar pelos dois«. Salvador er opprinnelig jazz-sanger utdannet i Barcelona, og gav ut sin første plate i fjor. Imponerende nok har Portugal alle 48. gangene de har deltatt sunget på portugisisk, og det har de heldigvis gjort i år også. Jeg setter stor pris på språklig mangfold i Eurovision Song Contest, det har vi vært sulteforet på de siste årene.

Salvador og «Amar pelos dois» ligger i skrivende stund på femteplass på bettinglistene for hvem som vinner Eurovision Song Contest i år. Dette er en plassering som har virket uoppnåelig for Portugal. Kan det endelig bli fremgang for portugiserne? Men Portugal har historien mot seg. Det er verdt å merke seg at fjorårets overraskelse på bettinglistene var Nina Kraljic med «Lighthouse» for Kroatia – på ett tidspunkt rangert som nummer tre, men endte på 23. plass.

Førsteinntrykk

Velkommen til Eurovision Song Contest 1962! Forhåndsfavoritten, franske Isabelle Aubret, får utfordring fra en portugiser som er 51 år yngre enn henne. Det er bare Portugal som kan sende en slik sang i 2017! Jeg er veldig for at deltakere i Eurovision Song Contest skal ta med elementer fra sin hjemlige musikktradisjon, men da må de pakke det inn i en moderne innpakning: Aleksander Rybak spilte ikke reinlender på scenen. Det er litt det Salvador Sobral gjør her.

«Amar pelos dois» er en stemningsfull og vakker ballade. Du forstår hva Salvador prøver å formidle selv om du ikke forstår portugisisk. Det er melodisk og flott, fint oppbygd sang med en gjennomgående melodi. Men det blir aldri mer enn det – for skal du like denne sangen må du være i sangens stemning, den klarer ikke å overbevise eller berøre meg. Jeg synes heller ikke at Salvador har den tilstrekkelige kontakten med publikum, han blir for innadvendt. Men han synger bra.

5/10

1 kommentar

Filed under Eurovision, Eurovision Song Contest 2017, Førsteinntrykk, Førsteinntrykk 2017, Portugal

1 responses to “Førsteinntrykk 2017: Portugal

  1. Tilbaketråkk: Mine meninger, 1. semifinale 2017 | Adresse Hafrsfjord

Legg igjen en kommentar