Førsteinntrykk 2024: Luxembourg

Det er ikke så ofte jeg får anledning til å skrive om et land som jeg ikke har skrevet om før her på Adresse Hafrsfjord. Men i fjor kom den gledelige nyheten om at Luxembourg igjen vil å delta i Eurovision Song Contest etter en pause på hele 31 år! Luxembourg er en stormakt i Eurovision-sammenheng med hele fem seire i konkurransen. Med epokegjørende «Poupée de cire, poupée de son» i 1965 sang 17-årige France Gall Eurovision Song Contest inn i pop-alderen. I 1973 ble «Tu te reconnaîtras» med Anne-Marie David sangen som har fått flest mulig poeng i avstemmingen i ESCs historie, med 80,63 % av antall mulige poeng.

Det er ikke så rart at det lille storhertugdømmet ofte har måttet hente folk utenfra landet grenser for å synge for dem. Bare fem av Luxembourgs deltakere kommer fra landet, og de står bak seks deltakelser da Camillo Felgen deltok i både 1960 og 1962. Ingen av de fem luxembourgske vinnerne kom fra Luxembourg.

Men nå er de altså tilbake! I januar sparte de ingen utgifter da de inviterte hele Europa med på en ny Luxembourg Song Contest! En nasjonal finale i internasjonal innpakning. Det ble mye mimring med gammel storhet, og både Anne-Marie David og Vicky Leandros fremførte sine vinner. Gjester fra andre land var også hentet på øverste hylle – Katrina fra Katrina and the Waves, Charlotte Perelli, Ruslana og norske Aleksander Rybak fremførte sine Eurovision-vinnere. Vertinnen fra ESC 1984, Désirée Nosbusch, styrte showet som hun aldri skulle gjort annet. Hennes tre medprogramledere ble satt helt på sidelinjen.

Det eneste svake med programmet viste seg dessverre å være de deltakende sangene. Disse var definitivt ikke av internasjonal klasse. Min favoritt var «Paumée sur terre» med 15-årige Naomi Ayé. Hun var dessverre ganske nervøs på scenen – forståelig, alderen tatt i betraktning – men en klassisk fransk ballade er ikke å forakte! Det var imidlertid Joel Marques Cunha, Krick og Tali som tok seg til superfinalen, og der var det Tali som trakk det lengste strået.

23 år gamle Tali Golergant er født i Israel og er oppvokst på flere steder i Sør-Amerika, før familien slo seg ned i Luxembourg. Hun gav ut sin første sang i 2020, og hennes første EP kom ut året etter. Hun gått musikallinja på Marymount Manhattan College, og det er nettopp New York hun bor i nå for tiden. Sangen «Fighter» har fått en oppussing siden seieren i Luxembourg Song Contest.

Førsteinntrykk

Det hjelper ikke hvor mye leppestift man setter på grisen; sangen «Fighter» er rett og slett langt fra å være god nok for dette selskapet. Refrenget halter mer enn nesten alle andre sanger i årets konkurranse, det korte stoppet etter ordet «fighter» er kanskje type-eksempelet på det. Introen med akustisk gitar virker rar, sangen bygger snarere ned enn opp mot et refreng, og refrenget skuffer. Den ene gangen jeg blir interessert i sangen er etter-refrenget, men i andre og tredje refreng blir dette etter-refrenget melket for mye når det kommer to ganger.

4/10

Legg igjen en kommentar

Filed under Eurovision, Eurovision Song Contest 2024, Førsteinntrykk, Førsteinntrykk 2024, Luxembourg, Uncategorized

Legg igjen en kommentar