Eurovision 2014 – The Videos

Etter at fjoråret gav oss mange minneverdige videoer, så er årets utvalg noe mer lunkent.  Det er rett og slett ikke så mange gode videoer i år, og dessverre heller ikke så mange himmelropende dårlige heller. Men juryen har satt seg ned med en skål med pistasj-is og har kommet frem til disse vinnerne.

For å bli vurdert må det finnes en egen musikkvideo for bidraget ut over opptak fra en eventuell nasjonal finale. Det er færre land som ikke har laget egen musikkvideo enn i fjor, og disse landene er Portugal, Litauen, Malta, Irland og Danmark. Belgia har under tvil fått lov til å delta med videoen som er produsert av plateselskapet. Storbritannia har også fått lov til å delta med sin video – selv om det er videoen fra da sangen ble presentert – da omstendighetene rundt presentasjonen av videoen var mer enn en vanlig sceneopptreden.

ÅRETS OVER-THE-TOP

Vi skal til Georgia, og det er en ganske klar seier for The Shin & Mariko med sangen «Three minutes to Earth». Jeg forstår ingenting av dette hippie-kollektivet, og spesielt ikke noe av videoen. Det største problemet er «publikum» som bare sitter eller står der – de virker helt stein. Spesielt de to som sitter på benken i forgrunnen. Og hva er det med trommisen som prøver å danse som den kvinnelige vokalisten? Han ser helt zombie ut. Det ser ut som om de får nok narkotiske stoffer fra hasjplantene i bakgrunnen.

Andre nominerte: Ungarn, Romania.

ÅRETS CHEAP TRICK

Årets billige triks er det billigste trikset av alle: sex. Polen tar lett hjem «seieren» i denne kategorien. Denne videoen er så gjennomført smakløs at den garantert vil føre til flere slike videoer i fremtiden i ESC. Jeg blir flau av dette fordi det er bare så dårlig.

Andre nominerte: Latvia, Russland.

ÅRETS SØTESTE

Denne kategorien sa seg selv til fjorårets vinner, «Kednesem» fra Ungarn. Det blir nok lenge til vi får en slik søt video igjen. Sveits er eneste kandidat i år. Humoren er kanskje begrenset, men det er en sang og en video som står godt sammen – de er begge søte og meningsløse. Det er alltid plass til overdreven dansing og en plystrende hotelldirektør i nattlue. Høydepunktet for meg er på tralletur gjennom hotellet og så er det plutselig et speil i veien.

Ingen andre nominerte.

ÅRETS WTF?

Prisvinner i «Årets WTF?» er Albania. En fullstendig random video som ikke henger sammen på noen som helst måte. Hun våkner på stranda nær elva, hun går langs stranda – noen ganger med boots, andre ganger barbeint. Plutselig hvit kjole,  paraglider? Ute på sykkeltur med mange klesbytter. Rir hester. Repeat. Repeat. Så rød kjole. Trassen i sanden. Banker opp kar i poncho. Repeat. Noen som blåser røyk på henne? Sykle. Ri. Tilbake i hvit kjole i elvemunningen. Muligens en video som viser følelsene heller enn en sammenheng? Jeg forstår ingenting.

Andre nominerte: Moldova.

ÅRETS ONKEL SKRUE

Det går ikke an å overgå fjorårets hjemmelagde YouTube-video fra Nederland, men nabolandet Belgia har ikke gravd dypt i pengesekken i år heller. Her er 145 mødre (noen færre, da noen er med i flere klipp) med forskjellig grad av entusiasme smiler og klemmer hverandre – de som er heldige nok til å dele skjermtid med andre mødre. Videoen passer godt til sangen, men å se videoen? Nei takk.

Andre nominerte: Hellas, Finland.

NY PRIS! | ÅRETS PENGESLUK

Når vi faktisk har prisen «Årets Onkel Skrue», så må man følge opp med pris for årets pengesluk. Og Makedonia er en verdig vinner av denne prisen i år. Det er røykmaskiner, jagerflygere og dyre biler. Det er muskuløse karer med sixpack, det er designerbriller, designergassmasker? og tredagersskjegg. Men det som gjør denne videoen så morsom er at de etter 3:02 har gått tom for penger og har måttet ta valget at de siste 19 sekundene må man bare spille av flygerne gå baklengs.

Ingen andre nominerte.

ÅRETS MEST SEXY

Prisen for årets mest sexy bidrag var vanskelig å velge i år. Italia var en kandidat lenge, men Emma Marrone er mer attitude enn sexy. Attitude kan være sexy, selvsagt, men ikke i denne sammenhengen. Og Ilse de Lange er vakreste dama i ESC i en veldig smakfull video fra Nederland, men den er ikke på samme måte sexy heller. Til slutt har juryen kommet til at hun rødhårede danseren i Slovenias video er årets vinner.  Hun er virkelig flott og har et fint blikk. Og så liker jeg rødhårede.

Andre nominerte: Italia, Nederland.

ÅRETS MINST SEXY

Så var det prisen med motsatt fortegn. Ingen overraskelse i år; det blir Polen. Det er noe som kalles for antydningens kunst. Det mestrer ikke Polen. I stedet kjører man på med antydninger så klare at de likesågodt kunne stått der med t-skjorter med teksten «Fuck me». Og kjenner jeg årets polske deltakere hadde det blitt en wet t-shirt-konkurranse. Jeg hadde blitt mindre provosert hvis de hadde sendt en ordentlig pornofilm. Fuck you, Polen!

Ingen andre nominerte.

ÅRETS KJEDELIGSTE

Nå har juryen dårlig samvittighet. For selv om det er mange kjedelige videoer i år (som i fjor), falt valget på Norge. Sangen er fin, Carl Espen synger vakkert, og videoen passer godt til teksten og den generelle stemningen i sangen. Men så gudsjammerlig kjedelig det er! Jeg har ikke lyst til å se tre minutter med papir som flyr. Jeg innser symbolikken, men det fungerer ikke. Og det burde være et minstekrav at sangen og videoen var synkronisert. Også billig IKEA-glass som ikke knuser.

Andre nominerte: San Marino, Spania, Tyskland.

ÅRETS MORSOMSTE

Alle kan sette pris på god barne-TV. Det får vi fra Island i år! Voksne teletubbier som redder forsvarsløse folk fra en stereotyp superskurk med barne-TV-punk, det må jo bli morsomt. Trommisen med to trommer foran og stortromme og cymbal bak huskes lenge! Da får det være at formidlingen av det viktige temaer også er like tydelig som på barne-TV. Men det er kanskje det som trengs i situasjonen som er nå. Bare så synd at hun jenta med lua er mye finere i sort enn i rødt…

Andre nominerte: Frankrike, Sveits.

Før vi går i gang med de to gjeveste prisene, så er det enda en ny pris på gang!

NY PRIS! | LUIS SUAREZ’ ÆRESPRIS FOR OVERSPILLING
(presentert av Dima Bilan)

Etter de fem siste minuttene i en uavgjortkamp er Eurovision den fremste arenaen for overspilling i Europa. Det manglet sårt et slik pris i fjorårets kåring, og juryen sier aldri nei til nye priser. Mange verdige kandidater i år, men valget faller på en av favorittene, Armenia. Aram MP3 ønsker å fremstå som både vár og kul, og det fungerer ikke. Det blir bare parodisk. Og «bakfortellingen» i videoen er bare så overlesset av overdimensjonerte følelser. Så sinte de er! Merkelig at de ikke går løs på hverandre. Og så lett de finner tilbake til hverandre, da. Flotte biler!

Andre nominerte: Moldova, Østerrike.

ÅRETS DÅRLIGSTE

Årets kåring var mye vanskeligere enn fjorårets, da Russlands video var så himmelropende politisk korrekt at det ble facepalm. Russland var en meget sterk kandidat og var med helt inn i finalen i år også, men prisen går til Tyskland. Det å få en mimekunstner til tolke teksten i sangen er bare en dårlig idé. Det er ikke morsomt, det er ikke interessant, det er ikke intelligent og det tar bort oppmerksomheten fra en god sang.

Andre nominerte: Latvia, Polen, Belgia, Romania, Makedonia, Russland, Hviterussland.

ÅRETS BESTE

Ingen konkurranse; Nederland. Nederlands video har mye til felles med den norske videoen ved at den viser stemningen i sangen, men der Norges video gjør det for tydelig, er Nederlands video det perfekte akkompagnement til sangen. Sangen – som er allerede veldig bra – blir bedre med videoen. Det er enkelt, det er vakkert, det er stilfullt, det er smakfullt, og det er en befrielse fra de andre, masete videoene i denne konkurransen. Og det er ingen i årets ESC som fremstår vakrere enn Ilse de Lange.

Andre nominerte: Ungarn, Montenegro.

Da var årets kåring over. Og tenk det: Ungarns inntrengende og emosjonelt sterke video stakk ikke av med noen pris, det gjorde heller ikke Romanias heseblesende klin kokos innslag. Heller ikke de nyfrelste kakebakerne til Latvia, den maniske dykkeren fra Moldova (selv om det var nære på) eller hele årets strømbudsjett hos Russland. Østerrikes beskjeggede diva må også reise hjem uten pris, Teo fra Hviterussland får trøstespise ostekake og moroguttene fra Frankrike må også gråte seg i søvn og drømme om priser til neste år igjen (og bart). Neste år må det bli en pris det beste og verste bidrag som ikke har fått pris.

Legg igjen en kommentar

Filed under Albania, Armenia, Årets videoer, Belgia, Eurovision, Georgia, Island, Kåringer, Makedonia, Norge, Polen, Sveits, Tyskland, Uncategorized

Legg igjen en kommentar