Førsteinntrykk 2020: Kroatia

Selv med gullfargede englevinger ble det ikke finaleplass på Roko Blazevic og «The dream» i fjor. Den overdrevet følelseladde og patosfulle balladen ble riktignok sunget av en svært dyktig vokalist, men når Roko kom med diplom fra Dima Bilans Skole for Overspilling var det aldri noen fare for at han måtte opp på scenen på lørdagen. Det kom inn noen småpoeng fra diasporaen og en svært overraskende åtter fra den britiske juryen (!), men ellers var det kun de mest tradisjonelle balladefetisjistene som kunne finne seg noe å glede seg over.

Årets kroatiske finale Dora 2020 ble en særdeles jevn affære. Det sto mellom unge Mia Negovetić, som var favoritt hos juryen og nest mest populær blant folket, og mer erfarne Damir Kedžo, som var favoritt blant folket og fikk 2. plass av juryen. Som vanlig går da seieren til den som får flest publikumsstemmer, og det skjedde også her. Men marginen var svært knapp – kun 260 stemmer skilte de to, til Damir Kedžos fordel. Damir er 32 år gammel og har blant annet vunnet den kroatiske utgaven av Your Face Sounds Familiar og den store, russiske talentkonkurransen «New Wave». Han var en kort tid del av boybandet Saša, Tin i Kedžo, men bandet ble oppløst etter sin første, store hit. I år blir det første gang siden 2013 at vi får høre kroatisk fra scenen i Eurovision Song Contest når Damir skal synge «Divlji vjetre«.

Førsteinntrykk

Tradisjonell kraft-balkanpop, og denne kommer til å få problemer til å hevde seg i Vest-Europa! Jeg tror det bare er på Balkan at de kan sette pris på en start på refrenget som her – for mine ører er det der det store løftet skal komme, men her snubler melodien, spesielt i første refreng. Sangen er bygget opp etter alle formelens regler, men melodilinjen og instrumenteringen skriker Balkan! Mye trommer, mye rytmer, men mindre melodi. Synes gospel-koristene burde fått en langt større plass – når de kommer inn tilfører de sangen noe ekstra og lager en fin kontrast til intensiteten og følelsene som Damir prøver å formidle. Bruk dem mer! Sangen trenger på ingen måte enda en høyning i siste refreng, den hadde mer enn nok kraft allerede og da bikker den over til mas.

6/10

Legg igjen en kommentar

Filed under Eurovision, Eurovision Song Contest 2020, Førsteinntrykk, Førsteinntrykk 2020, Kroatia

Legg igjen en kommentar