Førsteinntrykk 2017: Romania

16 millioner sveitserfranc var grunnen til at Romania måtte sitte hjemme under fjorårets Eurovision Song Contest. Den statlige rumenske TV-kanalen TVR var flere år på etterskudd på betalingen til EBU, så etter flere deadlines ble Ovidiu Antons bidrag «Moment of silence» kastet ubønnhørlig ut av ESC. En riktig avgjørelse, men EBU burde ikke gitt TVR så mange utsettelser at utkastelsen skjedde mindre enn fire uker før ESC-finalen. Vi gikk virkelig ikke glipp av noen god sang, men jeg tror harryrocken til Ovidiu Anton kunne gitt et morsomt show. Selv om Romania var i samme semifinale som Norge, så hjalp ikke det å ha én færre konkurrent Agnete og «Icebreaker» de spøtt.

Romania pleier som regel å finne en sang som kan engasjere publikum. Det fungerer av og til, slik dubstep-Dracula Cezar i 2013, «Playing with fire» med Paula Seling og Bryne-mannen Ovi i 2010, og Mihai Traistariu og «Tornerò» i 2006. Mihai har deltatt igjen i Selecția Națională de to siste årene, og det ble andreplass i år. Det rumenske publikummet har nemlig bestemt at måten å engasjere publikum på i år er jodling (!). Ilinca Băcilă skal være Romanias eneste jodle-artist, og hun har temaet opp med Alex Florea for å gi Europa «Yodel it!» Ilinca har deltatt i både rumensk X-factor, The Voice Romania og Romania’s got talent, uten å være i nærheten av å vinne.

Dette er ikke første gang jodling er en del av en Eurovision-sang, men det har pleid å være alpelandene som deltar med dem. Sveits’ bidrag i 1977, «Swiss Lady» er kanskje det kuleste eksempelet, mens Østerrike deltok i 2005 med «Y asi«, en snodig jodlesang med latinamerikansk tilsnitt (!).

Førsteinntrykk

Og for en dårlig idé dette var! Redselsfullt! Eurovision Song Contest har lenge vært en arena for å blande musikksjangre, men noen ganger går det skikkelig galt. Slik som her. Jodling og rap fungerer på ingen måte sammen, og hvordan både juryene (der alle medlemmene gav denne sangen douze points) og det rumenske folket kan mene noe annet er for meg en gåte. Ilinca er en dyktig vokalist, men det hjelper ikke når hun har fått denne sangen å jobbe med.

2/10

1 kommentar

Filed under Eurovision, Eurovision Song Contest 2017, Førsteinntrykk, Førsteinntrykk 2017, Romania

1 responses to “Førsteinntrykk 2017: Romania

  1. Tilbaketråkk: Mine meninger, 2. semifinale 2017 | Adresse Hafrsfjord

Legg igjen en kommentar