Førsteinntrykk MGP semifinale 3, Larvik 2/2/2013

Melodi Grand Prix - logo

Da er vi klar med siste semifinale! Det er gode målestokker fra semifinale 1 og 2, så deltakerne i denne semifinalen må komme opp med noe ekstra for å kunne være aktuelle for en tur til Malmö i mai. Jeg har problemer med å se at noen kan være bedre en Margaret Berger og «Feed you my love», men som kjent er smaken som baken, ganske hårete.

Hør bidragene på nrk.no (krever Spotify, Wimp eller iTunes)

1. Gothminister – Utopia

Etter det jeg har forstått er Gothminister ganske store i utlandet og av en eller annen grunn stemmer metalheadsene noe voldsomt i Grand Prix. Innestengt glede over glam og glitter? Når møkka-metallen fra semifinale 1 gikk videre, er vel dette sikra før sangen er spilt?

Førsteinntrykk: Dette er melodisk metall som er i gang fra første sekund. Vers og refreng flyter fint over i hverandre, sangstemmen er mørk, men aldri sjenerende. Alt i alt ganske bra, men jeg kan ikke unngå å tenke at dette er litt for glatt, litt for tilgjenglig, litt for konformt, litt for lite kontroversielt? Gothminister regner nok med at sceneshowet deres setter inn den edge-en denne sangen mangler. 4

2. Adelén – Bombo

Jeg synes det er bra at det også er plass til helt ubeskrevne blad i Melodi Grand Prix – blad som ikke har blitt tilsølt av Idol og lignende konkurranser. Kanskje man kan bli popstjerne gjennom Melodi Grand Prix også? Får det lokale bidraget opp temperaturen i salen?

Førsteinntrykk: Latinobidrag har tidligere vist seg å være flaue når vi sender dem til Eurovision. Adelén har noe mer latinokred enn Guri Schanke, men dette er også en bedre sang enn «Ven a bailar conmigo». En bra sang er det dog ikke. Diskorytmene er ganske masete og Adelén har ikke en god nok stemme til å gjøre noe mer med denne sangen. Refrenget er et hederlig forsøk, men for alt refrenget prøver, så klarer det ikke levere helt. Hadde trengt en annen tekst. Et ærlig forsøk i det minste. Det kan dukke opp spredt dansing. 3

3. Lucky Lips – Sweet and heavy

Mange sjangre har vi sett i Melodi Grand Prix, men blandingen roots/bluegrass kan jeg ikke huske å ha sett på mange år. Det er alltid plass til alternative nummere, selv om det sjelden blir gode plasseringer av det. Lykke til uansett, Lucky Lips!

Førsteinntrykk: Jeg kjenner kanskje ikke mye til metal, jeg kjenner kanskje ikke mye til hip-hop, men jeg kjenner ingenting til roots og bluegrass! Men for en utenforstående så kan jeg ikke si annet enn at dette er trivelig. Rytmene får meg til å slappe av, sangen rusler fremover fra vers til refreng og tilbake igjen. Det er understated, men likevel ikke så veldig anonymt. Den er søtladen og litt tung. Skal vi like banjo eller ikke? Svak 4.

4. Gaute Ormåsen – Awake

Nok en profilert eks-Idoldeltaker, det har blitt en del av dem etterhvert. Men Gaute Ormåsen er en som har gått sine egne veier og setter ord på den norske folkesjela med sin visepop. Hva ønsker han nå å oppnå ved å skifte sjanger – og språk?

Førsteinntrykk: Det er i utgangspunktet ingenting feil med «Awake». Problemet er at det ikke er noe som er bra med sangen heller. Dette er fullstendig anonymt, det er ingen trøkk i sangen og den har ingen særpreg. Typedefinisjonen på dusinvarepop. Man kan også si at dette var et dårlig sjangervalg av Gaute Ormåsen, og han kunne brukt falsetten sin til noe helt annet og bedre. Sterk 2.

5. Anina – The young

Ambisiøs er hun, Anine Stang. Musiker er det hun skal leve av. Er det Melodi Grand Prix (og eventuell Eurovision Song Contest) som skal gjøre henne kjent? Jeg må ærlig innrømme at jeg ikke hadde hørt om henne. Hun kaster seg i hvert fall ut i det med egenlagd sang.

Førsteinntrykk: Vi har sett en del kleint i semifinalene til nå, men dette er bare hjelpesløst. Jeg tror gjerne at Anina vil at sangen skal høres moderne ut, men det fungerer rett og slett ikke uten en melodi. Og sangen tar begrepet masete et steg videre. Hoiing, roping og trommer hjelper ikke i det hele tatt. Dette er bare flaut. Tidlig 30-årskrise for Anina? Må hente frem laveste karakter for første gang. Sterk 1.

6. Winta – Not afraid

R’n’B-artist fra Oslo Øst. Selv om Winta har hatt noen mindre radiohits, har hun aldri etablert seg som en kjent artist og vil nok bruke Melodi Grand Prix til å bli kjent utenfor sin egen sirkel.

Førsteinntrykk: En blanding mellom litt lett elektronika, pop og ekstremt masete techno. Versene er myke, fine og litt drømmende, det bygges opp til et refreng. Og det er alldeles skrekkelig! Technorytmene maser og maser, Winta skriker og der det ikke er tekst blir det ai-ai-ai. Direkte plagsomt! 2.

7. Sirkus Eliassen – I love you te quiero

Det er kanskje bare naturlig at fjorårets storeslem i populærmusikken deltar i Melodi Grand Prix. Melodi Grand Prix irriterer ganske mange og Sirkus Eliassen irriterer ganske mange også. Og deres deltakelse skaper unektelig interesse.

Førsteinntrykk: Irritasjon er Sirkus Eliassen flinke på. Javisst er sangen fengende, men ellers er alt irriterende; teksten, de billige rytmene, referansene i teksten, selvtilliten, utvalget av ikke-norske ord i tittelen. Men så er det slik at det som er irriterende for en person, er det en annen person sluker med hud og hår. Jeg tenker bare på «We are the winners» fra Litauen 2006, det er den samme selvtilliten og mangel på selvinnsikt som skinner igjennom. Svak 3.

Konklusjoner

Til finale

Gothminister og Sirkus Eliassen er garantert til finale. Det betyr at de fem andre må slåss om én plass. Jeg tror det vil stå mellom Gaute Ormåsen og Lucky Lips, for Sirkus Eliassen kommer til å stjele mange nok stemmer fra Winta, Adelen og Anina. Jeg tror og håper det blir Lucky Lips, kanskje det kommer en stemme fra meg til dem, hvem vet?

Legg igjen en kommentar

Filed under Uncategorized

Legg igjen en kommentar